Când au mers prima oară oamenii la război și de ce e important să știm

de: Ozana Mazilu
11 11. 2020

Când oamenii moderni au ajuns în Europa, în urmă cu aproximativ 40.000 de ani, au făcut o descoperire care urma să schimbe cursul istoriei. Aceasta are legătură cu felul în care vedem conceptul de război.

Continentul era deja populat de verii noștri evolutivi, neanderthalienii, iar dovezile recente sugerează că aveau propria lor cultură și tehnologie relativ sofisticată. Dar în câteva mii de ani neanderthalienii au dispărut, lăsând specia noastră să-și continue răspândirea în toate colțurile globului.

Tocmai modul în care neanderthalienii au dispărut rămâne un subiect de dezbatere acerbă în rândul cercetătorilor. Cele două explicații principale date în ultimii ani au fost concurența cu oamenii moderni recent sosiți și schimbările climatice globale.

Persistența materialului genetic neanderthalian la toți oamenii moderni din afara Africii arată că cele două specii au interacționat și chiar s-au reprodus. Dar este posibil să existe și alte tipuri de interacțiuni.

Unii cercetători au sugerat că s-ar fi putut desfășura concurența pentru resurse precum prada și materiile prime pentru uneltele din piatră. Alții au propus interacțiuni violente și chiar au avut loc războaie și că acest lucru ar fi putut cauza decesului neanderthalienilor.

Această idee ar putea părea convingătoare, având în vedere istoria violentă de război a speciei noastre. Dar demonstrarea existenței unui război timpuriu este un domeniu de cercetare problematic, deși fascinant.

Război sau crimă?

Noi studii continuă să mute pragul la care există dovezi ale războiului uman progresiv mai devreme. Dar găsirea unor astfel de dovezi este plină de probleme.

Numai oasele păstrate cu răni provocate de arme ne pot oferi o indicație sigură a violenței la un moment dat. Dar cum separi exemplele de crimă sau de o luptă familială de „războiul” preistoric?

Într-o oarecare măsură, această întrebare a fost rezolvată prin câteva exemple de ucideri în masă, în care comunități întregi au fost masacrate și îngropate împreună în mai multe situri europene, datând din perioada neolitică (acum aproximativ 12.000 de ani, când a apărut prima dată agricultura).

Pentru o vreme, aceste descoperiri par să fi soluționat problema, sugerând că agricultura a dus la o explozie a populației și la presiuni pentru ca grupurile să lupte. Cu toate acestea, chiar și cazuri mai vechi de ucidere în grup sugerate de oasele descoperite de arheologi au redeschis dezbaterea.

Definirea războiului

O altă provocare este că este foarte dificil să se ajungă la o definiție a războiului aplicabilă societăților preistorice, fără a deveni atât de largă și vagă, încât își pierde sensul. Așa cum susține antropologul social Raymond Kelly, deși violența de grup poate avea loc în societățile tribale, nu este întotdeauna privită ca „război” de către cei implicați.

De exemplu, în dispensa justiției pentru omucidere, vrăjitorie sau altă devianță socială percepută, „făptuitorul” ar putea fi atacat de alți zeci. Cu toate acestea, în astfel de societăți, actele de război implică de obicei un singur individ care este prins în ambuscadă și ucis de un grup coordonat.

Ambele scenarii arată în esență identice cu un observator extern, totuși unul este considerat ca un act de război, în timp ce celălalt, nu. În acest sens, războiul este definit mai degrabă de contextul său social, decât de simplul număr de persoane implicate.

Un punct cheie este că intră în joc un tip foarte particular de logică în care orice membru al unui grup opus este văzut ca reprezentând întreaga lor comunitate și astfel devine o „țintă validă”. De exemplu, un grup ar putea ucide un membru al altui grup, ca răsplată pentru un raid în care victima nu a fost implicată.

În acest sens, războiul este o stare de spirit care implică gândirea abstractă și laterală la fel de mult ca un set de comportamente fizice. Astfel de acte de război pot fi apoi săvârșite (de obicei de către bărbați) împotriva femeilor și copiilor, precum și a bărbaților și există dovezi ale acestui comportament în rândul scheletelor oamenilor moderni timpurii.

Ce înseamnă toate acestea pentru întrebarea dacă oamenii moderni și neanderthalienii au intrat în război?

Nu există nicio îndoială că neanderthalienii s-au angajat și au fost beneficiarii de acte de violență, fosilele arătând exemple repetate de leziuni contondente, mai ales la cap. Dar multe dintre acestea sunt anterioare apariției oamenilor moderni în Europa și, prin urmare, nu s-au putut întâmpla în timpul întâlnirilor dintre cele două specii.

În mod similar, printre înregistrările fosile rare ale primilor oameni anatomici moderni, există diferite exemple de leziuni cu arme, dar majoritatea datează de mii de ani după dispariția neanderthalienilor.

Acolo unde avem dovezi ale violenței față de neandertalieni, este aproape exclusiv în rândul victimelor de sex masculin. Aceasta înseamnă că este mai puțin probabil să reprezinte „războiul”, spre deosebire de concurența dintre bărbați.

Deși nu există nicio îndoială că neanderthalienii au comis acte violente, măsura în care au fost capabili să conceptualizeze „războiul” în modul în care este înțeles de culturile umane moderne este discutabilă. Este cu siguranță posibil ca altercații violente să fi avut loc atunci când membrii populațiilor mici și împrăștiate ale acestor două specii au intrat în contact (deși nu avem dovezi concludente pentru acest lucru), dar acestea nu pot fi caracterizate în mod realist ca război.

Au fost oamenii moderni motivul dispariției neanderthalienilor?

Cu siguranță, putem vedea un tipar de traumă legată de violență în scheletele umane moderne din perioada paleolitică superioară (în urmă cu 50.000 de ani), care rămâne același în vremurile mesolitice și neolitice mai recente. Cu toate acestea, nu este deloc clar că neanderthalienii urmează acest tipar.

În ceea ce privește problema mai mare, dacă oamenii moderni au fost responsabili de dispariția neanderthalienilor, este demn de remarcat faptul că neanderthalienii din multe părți ale Europei par să fi dispărut înainte de sosirea speciei noastre. Acest lucru sugerează că oamenii moderni nu pot fi complet vinovați, fie prin război, fie prin competiție.

Cu toate acestea, ceea ce a fost prezent de-a lungul perioadei a fost o schimbare climatică dramatică și persistentă, care pare să fi scăzut habitatele preferate ale  neanderthalieni. Oamenii moderni, deși tocmai plecaseră din Africa, par să fi fost mai flexibili față de medii diferite și, astfel, să se ocupe mai bine de habitatele deschise din ce în ce mai frecvente, care ar fi putut pune în pericol capacitatea de supraviețuire a neanderthalienilor.

Așadar, deși primii europeni moderni ar fi putut fi primii oameni capabili de război organizat, nu putem spune că acest comportament a fost responsabil sau chiar necesar pentru dispariția neanderthalienilor. Este posibil să fi fost pur și simplu victimele evoluției naturale a planetei noastre.